Normal_6052491503_1819915b6a_o

Er moet een basispakket ingevoerd worden in alle gemeenten in Nederland waarin het recht op thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning gegarandeerd wordt. Hiervoor pleit de SP. Vandaag komt de partij met een initiatiefnota. "Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben", aldus SP-Leider Emile Roemer. Dit melden de SP en Novum. 

"Vervuiling, verarming en vereenzaming van ouderen is aan de orde van de dag", aldus SP-Leider Emile Roemer. Hij en SP-Kamerlid Renske Leijten willen dat er een einde komt aan de rechtszaken die mensen momenteel opstarten om zo de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Roemer: "Het is absurd dat je in ons land naar de rechter moet om de zorg te krijgen die je hard nodig hebt."

Er zijn te grote verschillen tussen de gemeenten in de zorg die mensen krijgen, zo vindt de SP. Om dit gelijk te trekken komt de partij vandaag met een initiatiefnota waarin gepleit wordt voor de invoering van een gemeentelijk basispakket. De SP wil dat het recht op thuiszorg, dagbesteding, individuele begeleiding en mantelzorgondersteuning in alle gemeenten gelijk wordt getrokken. Er bestaan al gemeentelijke basispakketten voor onder andere vaccinaties en consultaties van jeugd. Gemeenten zijn gehouden aan het aanbieden van de onderdelen van het basispakket. Hoe invulling wordt gegeven aan het basispaket bepalen de gemeenten echter zelf. 

© Nationale Zorggids