Normal_normal_verpleegkundige_bloeddruk

Tachtig procent van de wijkverpleegkundigen ervaart een hogere werkdruk door de bezuinigingen en hervormingen in de zorg. Dit blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN), meldt Skipr. Sinds 1 januari zijn zij, naast het geven van zorg, ook verantwoordelijk voor het signaleren van de zorgvraag bij kwetsbare buurtbewoners. 

De enquête werd ingevuld onder bijna 1.000 leden van de V&VN. Daaruit blijkt ook dat de helft van de ondervraagde wijkverpleegkundigen vreest dat hun organisatie te weinig hbo-verpleegkundigen in dienst heeft, terwijl alleen zij de zorgbehoefte mogen bepalen. Door de bezuinigingen kunnen de wijkverpleegkundigen niet altijd de zorg leveren die cliënten nodig hebben. Het budget is namelijk te laag.

Het opnieuw indiceren door de wijkverpleegkundigen moet bovendien binnen een te korte tijd gedaan worden, blijkt uit de enquête. De deadline is 1 mei, terwijl een derde van de zorgorganisaties nog niet voor alle cliënten heeft bepaald op hoeveel uur zorg zij recht hebben. “We zien dat de bezuiniging van 400 miljoen euro begint te bijten, zegt directeur Helma Zijlstra van de V&VN.

PvdA-leider Samsom pleitte vorige week voor meer ruimte voor wijkverpleegkundigen, omdat anders alle hervormingen kapot gaan. Hij vindt onder andere dat de deadline van 1 mei van de baan moet.

© Nationale Zorggids