Logo_zn_zorgverzekeraars_nederland_logo

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het van belang dat alle betrokken partijen gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de hervormingen in de zorg en dat ze eventuele knelpunten snel oplossen. In een brief aan de Tweede Kamer richt ZN zich vooral op de overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet, zo meldt deze organisatie. 

ZN wijst nadrukkelijk op de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de hervormingen succesvol in te voeren. De overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet verloopt positief, zo stelt ZN, maar er moet nog veel energie gestoken worden in de verdere versterking van de positie van de wijkverpleegkundige.

Sinds 1 januari zijn de wijkverpleegkundigen, naast het geven van zorg, ook verantwoordelijk voor het indiceren van de zorgvraag bij kwetsbare buurtbewoners. Alle cliënten moeten geïndiceerd worden door de wijkverpleegkundigen. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben een jaar geleden gemeld dat 1 mei 2015 de indicaties moeten zijn afgerond. Als deze datum niet haalbaar is, moeten de zorgaanbieders contact leggen met zorgverzekeraars om afspraken te maken.

Zorgverzekeraars hebben daarnaast afspraken gemaakt met zorgaanbieders om pgb-houders weer te indiceren. De zorgaanbieders weigerden namelijk om de pgb-houders te indiceren, nadat duidelijk werd dat er in de contractering van de wijkverpleging te weinig ruimte bleek te zijn voor de benodigde werkzaamheden om pgb-houders opnieuw te indiceren. Er is afgesproken dat de indicatiestelling bij pgb-houders buiten het budgettaire plafond van de contractering van pgb-houders valt, aldus ZN.  

© Nationale Zorggids