Normal_papierchaos

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) loopt vast in een bureaucratische puinhoop, waarin ingestuurde documenten zoek zijn en de telefoonlijn overbelast is. Volgens belangenvereniging Per Saldo wachten duizenden mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) nog steeds op geld. Dat meldt De Volkskrant. 

Medewerkers van de SVB hebben het moeilijk door de hoge werkdruk. Soms worden ze bedreigd door klanten. Daarvan is aangifte gedaan bij de politie, zegt woordvoerder Werner van Bastelaar. Volgens hem waren er in februari grote problemen vanwege de “grote complexiteit van de operatie”, maar die zijn inmiddels opgelost. “Als pgb-houders de informatie correct aanleveren, wordt binnen vijf tot tien werkdagen uitbetaald”, zegt hij.

Sommige hulpverleners wachten al maanden op hun geld, met alle gevolgen van dien. “Op een gegeven moment had ik nog geen geld om een banaan te komen”, zegt hulpverlener Hanna Hofwijks. “Ik heb maanden geen sociaal leven gehad. Vriendinnen belden om te gaan stappen, maar met welk geld? Ik kon niks leuks doen, geen bioscoop, uit eten, niks. Dan zit je niet lekker meer in je vel hoor. Je schaamt je dood dat je geen geld hebt, terwijl je de hele week hard werkt en er zelf niks aan kan doen.”

Belangenvereniging Per Saldo krijgt wekelijks gemiddeld 250 telefoontjes binnen van mensen met vragen en klachten over de uitbetaling door de SVB. Elisabeth Buijtelaar, directeur van zorgbureau Haesebroeck spendeert een halve werkweek aan het oplossen van problemen met de SVB. “Ze raken voortdurend documenten kwijt die je dan weer opnieuw moet insturen. Het lukt amper om iemand aan de telefoon te krijgen”, zegt zij. “En dan heb je eindelijk iemand te pakken, krijg je te horen: u heeft tien minuten. Terwijl ik hier zit met een stapel dossiers. Dus dan smeek je aan het eind: kunnen we er nog ééntje doornemen?”

De Volkskrant meldt ook de het vertrouwen in verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn steeds verder afneemt. Na de motie van wantrouwen van de SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50-plus, neemt ook de irritatie bij de CDA toe. Volgende week en eind mei debatteert de Kamer voor de vijfde en zesde keer met Van Rijn over de problemen.

Aan het begin van deze week werd bekend dat Van Rijn waarschuwingen van de SVB, die de problemen zag aankomen, negeerde. 

© Nationale Zorggids