Normal_aangepast_sporten_gehandicaptensport54

Minister Schippers presenteert vandaag het nieuwe gehandicaptensportbeleid. Het huidige gehandicaptensportbeleid richt zich vooral op scholen of revalidatiecentra. Het nieuwe beleid wil dat het sportaanbod voor mensen met een beperking dichtbij huis beschikbaar wordt, in de eigen buurt, zoveel mogelijk bij bestaande sportverenigingen. En iedereen moet met één druk op de knop kunnen zien welk passend sportaanbod er in de omgeving te vinden is. 

De kern van het nieuwe gehandicaptensportbeleid, genaamd ‘Grenzeloos Actief’, is dus het dichter bij huis brengen van de gehandicaptensport. Schippers presenteert haar plannen vandaag bij het 40 jarig bestaan van Fonds Gehandicaptensport. Uit grootschalig onderzoek door het RIVM onder bijna 400.000 mensen blijkt dat mensen met een lichamelijke beperking minder vaak sporten en bewegen dan mensen zonder beperking. Daar wil de minister verandering in brengen.

Buurtsportcoaches spelen een belangrijke rol in de nieuwe plannen. Zij worden bijgeschoold op het gebied van sporten door mensen met een beperking en zorgen er op hun beurt voor dat sociale wijkteams de kennis in huis hebben om mensen naar de juiste plek te wijzen. Gemeenten worden gestimuleerd de buurtsportcoach meer in te zetten voor gehandicapten.

In de regio gaan de overheid, scholen, sportverenigingen en zorginstellingen samen aan de slag om het sport- en beweegaanbod voor gehandicapten te verbeteren en toegankelijker te maken. Daarnaast wordt de kennis van lokale adviseurs over gehandicaptensport versterkt en worden sportverenigingen nog beter ondersteund bij het opzetten van projecten voor mensen met een beperking. Voor deze projecten is subsidie beschikbaar via de Sportimpuls.

© Nationale Zorggids