Normal_medicijnen4

Het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca ziet af van een rechtszaak tegen Hartpatiënten Nederland. "Wij nemen geen juridische stappen, we geven de voorkeur aan een dialoog'', laat een woordvoerster van de Nederlandse tak van het concern donderdag weten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) raadt inmiddels het gebruik van het diabetesmedicijn Onglyza als eerste keus therapie ook af. Dit melden Skipr en Novum. 

AstraZeneca stelde Hartpatiënten Nederland op woensdag een ultimatum. Als de patiëntenorganisatie een waarschuwing voor het diabetesmedicijn Onglyza niet rectificeerde, zouden er juridische stappen volgen.

Hartpatiënten Nederland waarschuwde deze week mensen die Onglyza gebruiken, zo snel mogelijk in overleg met hun arts te bespreken of ze kunnen stoppen met het middel. Het slikken van deze zogeheten DPP4-remmer zou het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroten. Hartpatiënten Nederland nam hierbij het advies over van de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA), die vorige week oordeelde dat de informatie over Onglyza moet worden aangepast vanwege het verhoogde risico op hartfalen. 

Het Nederlands Huisartsen Genootschap schrijft op haar website dat zij het gebruik van de DPP4-remmers als eerste keus therapie ontraadt. In de richtlijn voor diabetes, die in 2013 opgesteld is, stelt het NHG dat bewijs over de effectiviteit en veiligheid van het medicijn ontbreekt. 

© Nationale Zorggids