Logo_prokkel

Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 juni is het Prokkelweek in Nederland. Dé week waarin ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking centraal staan. Dat meldt Stichting Prokkel.

Volgens de stichting wordt dat in tijden van de participatiesamenleving steeds belangrijker. Een prokkel is een prikkelende ontmoeting; een ontmoeting tussen iemand  zonder en iemand met een verstandelijke beperking. 

Tal van mensen, bedrijven, gemeenten en stichtingen zijn die week actief. Bedrijven en overheden nodigen mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Naar verwachting maken meer dan 1.500 mensen met een verstandelijke beperking daarvan gebruik. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen.

Op maandag 1 juni om 13.30 openen Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en ervaringsdeskundige Peter Kruizinga in Utrecht de ProkkelSterrenslag. Een zeskamp waaraan liefst 64 teams, afkomstig uit het hele land, meedoen. Elk team bestaat uit vijf mensen met en vijf mensen zonder verstandelijke beperking. Tijdens dit bijzondere evenement gaat het om samenwerken en elkaars mogelijkheden ontdekken.

De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt traditiegetrouw gehouden in de eerste week van juni. Prokkel werd in 2008 bedacht door het Fonds verstandelijk gehandicapten, Sien, LFB, VGN, Stichting SPZ, 's Heeren Loo en MEE Nederland. Met de hulp van een aantal zelfstandig ondernemers is het tweedaagse evenement van toen inmiddels uitgegroeid tot de Week van het Prokkelen. In die week worden in heel Nederland op honderden plaatsen activiteiten georganiseerd waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen.

© Nationale Zorggids