Normal_normal_euro_geld_betalen_consument

De problemen rond de uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (pgb) gaat nog maanden duren. Gemeenten en belangenorganisaties waarschuwen dat de problemen voor het einde van het jaar nog niet opgelost zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Door de problemen zitten budgethouders in grote problemen. Sommige van hen kunnen rekeningen niet meer betalen en kampen met schulden. Om te zorgen dat deze mensen toch nog niets op hun bankrekening hebben staan, keert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) massaal geld uit. Later wordt per individu bekeken of er te veel of te weinig is uitbetaald.

“We zijn er nog lang niet'', zegt wethouder Ton Schroor uit Groningen. “We zijn pleisters aan het plakken op een open wond. Die pleisters helpen wel, maar de wond is nog niet geheeld. Dat gaat etteren de komende tijd.''

Volgens de SVB gaat het al wel iets beter. Binnenkomende declaraties worden binnen een week betaald en ook de achterstand is bijna ingehaald. Er liggen nog 18.226 bonnetjes die binnen drie dagen worden betaald. Gisteren bood de SVB tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer nog excuses aan voor alle problemen die er spelen. Tot voor kort kwam de SVB nooit in opspraak, maar sinds de regels per 1 januari zijn veranderd, regent het klachten.

In de drie grote steden heeft ongeveer één op de drie patiënten nog geen declaratie ingediend voor de zorg die wordt ontvangen. “Een flink aantal budgethouders weet gewoon de weg niet meer'', zegt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge. 

© Nationale Zorggids