Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bril_bejaarde

Voor ouderen staan er vanwege de hitte enkele zware dagen voor de deur. Door hun fysieke beperkingen is het niet zo eenvoudig om verkoeling te zoeken. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM moet de ouderen door de zware dagen heen helpen. Dat meldt RTL Nieuws.

“Ik kijk er tegenop”, zegt de 90-jarige Clara Sand. Ze woont in een verzorgingstehuis en ze zal daar de temperatuur de komende dagen flink zien stijgen. “Ik kan niet zo goed tegen de warmte. Ik hoop dat ik een ventilator van mijn zoon kan krijgen, maar die moet ik eerst hier zien te krijgen.” De bejaarde vrouw gaat geholpen worden door het Nationaal Hitteplan. Als de temperatuur minstens vier dagen boven de 27 graden uitkomt, dan treedt het hitteplan van het RIVM in werking. Vooral ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met obesitas moeten in deze dagen geholpen worden. Voor deze hele week zijn tropische temperaturen voorspeld.

Het hitteplan bestaat sinds 2007 en is ingevoerd na de hete zomer van 2006. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in 2006 kwamen twee wandelaars om het leven en volgens RTL Nieuws waren er in die zomer in Nederland duizend sterfgevallen door de hitte. Het betrof in veel gevallen ouderen die niet tegen de hitte konden. Volgens het CBS sterven er per week dertig mensen meer als het een week lang één graad warmer is dan normaal.

Het RIVM adviseert om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen en lichamelijk activiteiten in de middag te beperken. Daarnaast wordt geadviseerd om de schaduw op te zoeken. 

© Nationale Zorggids