Normal_lezen
Uit onderzoek van NIVEL blijkt dat mensen die laaggeletterd zijn een grotere kans hebben op een slechtere gezondheid dan mensen die geen moeite hebben met lezen en schrijven. De Stichting Lezen & Schrijven wil meer aandacht voor laaggeletterdheid in de zorg. Laaggeletterdheid zou jaarlijks naar schatting 127 miljoen euro extra zorgkosten veroorzaken. Dit meldt NIVEL. 
 
“Laaggeletterden zijn over het algemeen slechter af wat hun gezondheid betreft”, stelt NIVEL-afdelingshoofd Jany Rademakers. Laaggeletterden voelen zich minder gezond dan niet-laaggeletterden. Dit geldt voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Wanneer iemand laaggeletterd is, heeft deze persoon daarnaast een grotere kans om eerder te sterven. Laaggeletterden maken wel meer gebruik van de huisartsen- en ziekenhuiszorg, maar minder van preventieve zorg en nazorg dan niet-laaggeletterden. Wanneer een laaggeletterde chronisch ziek is, kampt deze persoon over het algemeen met meer problemen rond de zelfmanagement dan niet-laaggeletterden. Chronisch zieke laaggeletterden hebben ook meer kans op slechtere gezondheidsuitkomsten. Het NIVEL concludeert dat laaggeletterden kwetsbaar zijn en extra aandacht moeten krijgen. 
 
Volgens het onderzoeksinstituut is er meer onderzoek nodig naar manieren om laaggeletterden te betrekken bij hun eigen gezondheid en zorg. Ook moet er meer ingezet worden in het informeren van mensen met lage gezondheidsvaardigheden. 
 
© Nationale Zorggids