Normal_list

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakt bekend welke 30 aandoeningen centraal staan in het ‘Jaar van de Transparantie.’ Afgesproken is om het jaar van de transparantie te focussen op deze dertig specifieke aandoeningen. Voor deze aandoeningen wordt door alle partijen samen ingezet op permanente verbetering van de beschikbare informatie voor patiënten. Daarbij gaat het onder andere om het maken van voor patiënten begrijpelijke richtlijnen, de registratie en publicatie van informatie over de kwaliteit van de behandeling en inzicht in de inkoop van deze zorg door verzekeraars. Dat meldt Rijksoverheid.

Met deze gezamenlijke focus wordt ook sterk ingezet op vermindering van de regeldruk. Dit schrijft minister Schippers in de voortgangsrapportage ‘Kwaliteit Loont’ die zij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Zo heeft Schippers met zorgverzekeraars afgesproken dat zij voor deze 30 aandoeningen alleen zorg zullen inkopen op basis van gezamenlijk met aanbieders en patiënten ontwikkelde kwaliteitsindicatoren zodat ze zelf geen informatie meer hoeven uit te vragen. Daarnaast komen er voor deze aandoeningen standaard kwaliteitsregistraties, waardoor er een einde komt aan de verscheidenheid in formulieren.

Het gaat om de volgende aandoeningen: Aneurysma Aorta Abdominalis, Acuut Myocard Infarct en coronair vaatlijden, blaaskanker, borstkanker, carpaletunnel syndroom, cataract, chronisch nierfalen, CVA (inclusief risicofactoren zoals carotis stenose), Cystic Fibrosis, darmkanker, diabetes, geboortezorg, heupfractuur, heupvervanging, infectieziekten, knievervanging, lage rughernia, liesbreuk, longkanker, melanoom, morbide obesitas, multitrauma, ovariumkanker, pancreaskanker, parkinson, Perifeer Arterieel Vaatlijden, prostaatkanker, slokdarm- en maagkanker, varices, ziekenhuiszorg als onderdeel van de spoedzorgketen (SEH, IC).

© Nationale Zorggids