Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Er moet duidelijkheid komen over de schadevergoeding die pgb-houders kunnen krijgen door het te laat uitbetalen van pgb-geld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarvoor pleiten GroenLinks en SP tijdens het zevende Kamerdebat over de pgb-chaos, die vandaag plaatsvindt. Zij vinden dat de uitspraak van de rechter daarbij leidend moet zijn. Dat meldt De Volkskrant. 

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft al een schadevergoeding toegezegd, maar wil die zelf gaan opstellen. De rechter kende onlangs een zorgverlener, die het pgb-geld te laat ontving, al een schadevergoeding toe. De SVB moet dezelfde schadevergoeding betalen als bij een arbeidsrechtelijke relatie, was het oordeel van de rechter. De SVB is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Werkgevers die te laat loon betalen, moeten al na enkele dagen een wettelijke verhoging betalen, die kan oplopen tot 50 procent van het salaris. De rechter matigt het echter vaak tot 25 procent.

Vorige week werd bekend dat pgb-houders die of geen geld hebben ontvangen of te laat zijn uitbetaald gezamenlijk een claim bij de SVB gaan neerleggen. Zij kunnen zich melden bij Stichting PGB Schadeclaim. Na enkele dagen had de stichting al bijna 1800 aanmeldingen binnen.

GroenLinks, SP, PVV, CDA, 50-Plus, en Partij voor de Dieren steunden een motie van wantrouwen tegen Van Rijn, die hij overigens wel overleefde. De kans is klein dat er bij het aankomende debat weer een motie van wantrouwen wordt ingediend. “Dat moet geen ritueel worden”, zegt Renske Leijten van de SP.

Van Rijn liet begin deze week weten dat de problemen waarschijnlijk pas in januari 2016 zijn opgelost. Hij zei verder dat de aanpassing van het stelsel een kritisch proces is, waarbij herstelacties mogelijk op elkaar inwerken. Daarnaast moeten externe onderzoekers nog een analyse maken van de genomen maatregelen en moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het geautomatiseerde systeem voor verwerking nog aan tests onderwerpen. 

© Nationale Zorggids