Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-brabant heeft de gemeente Veghel op de vingers getikt. De gemeente moet er deze week nog voor zorgen dat een vrouw met een (zeer) ernstige medische beperking 6 uur huishoudelijke hulp krijgt. Ze krijgt momenteel 2 uur en een kwartier. Dit meldt Gemeente.nu. 

De rechter oordeelde op maandag dat de vrouw binnen 4 dagen 6 uur huishoudelijke hulp per week moet krijgen. Sinds juli vorig jaar krijgt de vrouw 2 uur huishoudelijke verzorging per week. Tot juli 2014 kreeg de vrouw iedere week 6 uur hulp, maar toen de gemeente haar verwees naar een zorgaanbieder werd dit met 60 procent teruggeschroefd. De zorgaanbieder ging daarna failliet, waarna de vrouw een zorgaanbieder kreeg die haar 2 uur en een kwartier huishoudelijke verzorging per week geeft. 
 
De vrouw, die door haar beperking niet in staat is zelf huishoudelijke werkzaamheden te doen, stelt dat zij niet genoeg hulp krijgt. Via haar zorgcoördinator vroeg ze om meer hulp. De zorgaanbieder weigerde dit, omdat zij het de taak van de gemeente vinden. De gemeente kaatste de bal daarna terug en stelde dat de uitvoering de verantwoordelijkheid was van de zorgaanbieder. Op maandag oordeelde de rechter echter dat de gemeente een resultaatsverplichting heeft. Zij moeten er voor zorgen dat de vrouw voldoende huishoudelijke hulp krijgt. Totdat er definitief beslist is of de vrouw meer zorg nodig heeft, moet de gemeente er voor zorgen dat zij 6 uur huishoudelijke hulp per week krijgt, aldus de rechter. 
 
© Nationale Zorggids