Normal_medicatie_pillen_medicijnen

Zorgverzekeraar Menzis meldt op haar website dat zij besloten heeft om de veranderingen in de vergoeding van magistraal bereide medicijnen per 1 januari 2016 in werking te laten treden. De zorgverzekeraar had eerder besloten de wijzigingen per 1 maart 2015 in te laten gaan, maar heeft dit nu aangepast. Begin maart werd bekend dat zorgverzekeraars ongeveer 400 speciaal bereide medicijnen niet meer vergoeden omdat zij niet wetenschappelijk bewezen waren. Dit meldt Menzis.

Menzis blijft de eigen bereidingen van de apotheek en de doorgeleverde bereidingen vergoeden, als er sprake is van rationele farmacotherapie. Dat betekent dat de werkzaamheid van de speciale bereiding wetenschappelijk bewezen moet zijn, dat er geen geregistreerd alternatief is, en dat de bereiding het meest doelmatig is qua kosten.
 
Eerder had Menzis besloten om een aantal magistrale bereidingen en doorgeleverde bereidingen vanaf 1 maart 2015 niet meer te vergoeden. Volgens Zorgverzekeraars Nederland werd de vergoeding gestopt omdat er geen sprake was van rationele farmacotherapie. Er was geen wetenschappelijk bewijs, aldus de zorgverzekeraars. Niet voor alle speciaal bereide medicijnen stopte de vergoeding, een aantal beleven beschikbaar onder de voorwaarde dat Menzis vooraf een machtiging uit moest geven voordat de patiënt in aanmerking kwam voor een vergoeding. 
 
Op haar website schrijft de zorgverzekeraar dat de communicatie in het gewijzigde beleid tekort is geschoten. Dit is de reden dat de ingangsdatum verschoven is. Klanten zullen uiterlijk in september bericht krijgen over het beleid dat nu per 1 januari 2016 ingevoerd wordt. 
 
© Nationale Zorggids