Normal_werk_stage_praktijk

Een nipte meerderheid van de 35 Regionale werkbedrijven richt zich niet alleen op de mensen die in aanmerking komen voor een garantiebaan. Uit navraag onder 30 werkbedrijven blijkt dat 53 procent zich richt op een bredere doelgroep. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

De structuur van de werkbedrijven komen in veel gevallen overeen, maar de intentie is niet altijd hetzelfde. Volgens Binnenlands Bestuur zijn er twee modellen herkenbaar. 40 procent kiest voor een zogenaamde 'nauwe benadering', waarbij het werkbedrijf zich richt op de primaire taak, namelijk ervoor zorgen dat er garantiebanen komen voor arbeidsgehandicapten. 53 procent kiest voor een bredere doelgroep. Het overige deel concentreert zich in eerste instantie op een kleine doelgroep en wil deze later uitbreiden.

In 2016 vindt een eerste evaluatie plaats, dan zal wellicht duidelijk zijn welk vorm het beste werkt. “Het is heel lastig om te zeggen welk model beter is”, zegt Hélène Oppatja van de Programmaraad. “We zijn als programmaraad wel op zoek naar goede voorbeelden en die willen we delen met andere regio’s. Maar we gaan geen advies uitbrengen in de vorm 'zo moet je het doen'. Wat in de ene regio werkt, hoeft in de andere immers niet te werken?"

© Nationale Zorggids