Normal_blindegeleidehond

Nog steeds staan geleidehond en baas met regelmaat voor een dichte deur bij openbare gelegenheden. Dit blijkt uit de berichten die KNGF Geleidehonden geregeld ontvangt van gedupeerde geleidehondenbazen. De organisatie beklaagt zich over het feit dat beloofde wetgeving er nog steeds niet is, meldt KNGF.  

Eerder onderzoek van de geleidehondenschool toont aan dat meer dan 50 procent van de geleidehondenbazen wel eens bij openbare gelegenheden is geweigerd. Tijdens de internationale Assistance Dog Week roept KNGF Geleidehonden de politiek wederom op de wetgeving spoedig in te voeren. Tot die tijd vraagt de organisatie het begrip van de maatschappij en de bereidheid de geleidehond en baas welkom te heten. 

“Zodra iemand vanwege zijn geleidehond of assistentiehond geweigerd wordt, is dat letterlijk een beperking in de vrijheid en zelfredzaamheid die hij dankzij de hond had herwonnen. Dat maakt het onmogelijk om bijvoorbeeld zelf boodschappen te doen of uit eten te gaan met vrienden”, vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. Regelmatig vangt de Nationale Zorghonden Autoriteit signalen op van weigeringen. Zo werd onlangs een blinde baas met zijn hond geweigerd bij een warenhuis en kwamen buddyhond en baas voor een dichte deur te staan bij een supermarkt. Greve: “Soortgelijke situaties worden vaak naderhand opgelost en blijken te ontstaan uit onwetendheid of door miscommunicatie vanuit het hoofdkantoor. Helaas heeft het dan al geleid tot een frustrerende ervaring voor de geleidehondenbaas.”

Er is in Nederland geen eenduidige wetgeving die bepaalt dat een geleidehond of assistentiehond toegang moet hebben tot openbare gelegenheden zoals winkels. KNGF Geleidehonden voerde in 2013 al actie hiervoor. “We zijn twee jaar verder, maar de wetgeving is er nog altijd niet. Er moet nu echt iets gebeuren, zodat baas en hond zonder problemen kunnen gaan en staan waar zij willen”, aldus Greve.

© Nationale Zorggids