Logo_budget_geld_bezuinigingen35

Belangenvereniging Per Saldo heeft kritiek op Nederlandse gemeenten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namelijk aangegeven dat gemeenten meer tijd nodig hebben om de persoonsgebonden budgetten (pgb) opnieuw te beoordelen. Per Saldo zegt dat dit hele nadelige gevolgen kan hebben voor mensen met een pgb. Dat meldt Gemeente.nu. 

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid liet de wethouders vorige week per brief weten dat alle herbeoordelingen voor 1 oktober klaar moeten zijn. Aanvankelijk lag de deadline op 1 december, maar Van Rijn wilde eerder duidelijkheid. De VNG stelt dat door deze beslissing de problemen alleen maar groter worden. Van Rijn stelt op zijn beurt dat er opnieuw problemen komen met de uitbetaling van de pgb's als alle herbeoordelingen pas aan het einde van het jaar klaar zijn.

Het gaat om ongeveer 120.000 gevallen die beoordeeld moeten worden. Mochten er dossiers zijn die moeten worden aangepast, dan moet dat weer naar de Sociale Verzekeringsbank worden gestuurd. Volgens de VNG leidt de vroege deadline tot extra werk voor gemeenten en blijft ander werk liggen.

Per Saldo laat weten 'helemaal niet blij' te zijn met het bericht van de gemeenten. “Dit kan heel nadelige gevolgen hebben voor mensen met een pgb. Zij hebben namelijk tijd nodig om zorgvuldig een zorgverlener te kiezen. Je kiest niet zomaar de eerste de beste", aldus een woordvoerster van Per Saldo.

Per Saldo vraagt zich af of gemeenten wel beseffen wat het voor pgb-houders betekent als de herbeoordeling niet op tijd gedaan is. “Ze kunnen dan niet op tijd een aanvraag doen bij de SVB, waardoor ze hun geld niet krijgen. ”Gemeenten weten al het hele jaar dat dit eraan zit te komen. En als ze het echt niet halen, zorg dan voor een administratieve verlenging, zodat mensen in elk geval tot 1 januari 2016 de zorg kunnen behouden die ze hebben. Laat mensen in ieder geval voor 1 oktober weten waar ze aan toe zijn.”

© Nationale Zorggids