Normal_spaarvarken_sparen_geld

Steeds meer mensen met een chronische ziekte of beperking spreken hun spaarrekening aan en maken schulden. In 2011 was dit nog 19 procent van de mensen met een chronische ziekte of beperking, in 2014 is dit opgelopen naar 28 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), meldt dit onderzoeksinstituut.

Het NIVEL denkt dat deze stijging komt doordat er in 2013 minder geld binnen kwam dan in de jaren daarvoor. In 2013 heeft iemand met een chronische ziekte of beperking gemiddeld 1381 euro per maand te besteden, tegen 1967 euro voor de algemene bevolking. De inkomsten van deze groep zijn sinds 2010 sterker gedaald dan die van de algemene bevolking.

De bestedingen gaan door de daling van de inkomsten achteruit. “Mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen zich minder vaak een avondje uit veroorloven, of zich permitteren om een auto te rijden, mensen te eten te vragen of nieuwe kleding te kopen. We zien dat ze steeds vaker hun spaarmiddelen moeten aanspreken”, zegt NIVEL-onderzoekster Iris de Putter.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer  3500 mensen van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG). Leden van het panel doen minstens twee keer per jaar mee aan een enquête. 

© Nationale Zorggids