Normal_tweede_kamer_debat_politiek

Meerdere oppositiepartijen vrezen dat in 2016 dezelfde problemen ontstaan met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) als dit jaar. Dit zeggen zij na de kritiek die de Nationale Ombudsman gisteren in een rapport uitte. Dat meldt de NOS.

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen rekende gisteren keihard af met het nieuwe pgb-systeem. Het rapport laat onder meer zien met welke problemen burgers werden geconfronteerd toen op 1 januari 2015 het pgb-trekkingsrecht werd ingevoerd, wat de oorzaken waren en hoe instanties op die problemen reageerden. Op veel punten is de overheid tekortgeschoten, stelt hij. Het is nu aan de staatssecretaris om de regie te nemen, de aandachtspunten toe te passen en samen met de ketenpartners de overgang naar de nieuwe situatie per 1 januari 2016 wel goed te laten verlopen.

"De reconstructie van de ombudsman is onthutsend", zegt SP-Kamerlid Leijten. "Het lijkt er nu op dat er voor 2016 een nieuwe pgb-chaos in de maak is. Dat is onacceptabel en vraagt om een debat." D66 wil ook een debat over de toekomst van de pgb's. "Waar het nu om gaat is de vraag of de verbeteringen die Van Rijn invoert ook echt gaan werken. De Ombudsman heeft daar twijfels over”, zegt D66-Kamerlid Bergkamp.

Mona Keijzer van het CDA: "Het bevestigt ons in de keuze die we in juni gemaakt hebben door voor de motie van wantrouwen te stemmen, en daarmee het vertrouwen in de staatssecretaris op te zeggen." Linda Voortman van GroenLinks vindt dat de deadline voor herindicatie uitgesteld moet worden. Nu ligt die deadline op 1 oktober. Ze is bang dat pgb-houders de dupe worden van een te snelle indicatiestelling. 

© Nationale Zorggids