Normal_schoonmaken
Vandaag start de Gemeente Breda een proef waarmee mantelzorgers met korting huishoudelijke verzorging kunnen inkopen voor 5 euro per uur. Ook gebruikers van de maatwerkvoorziening huishoudelijke verzorging (vanuit de Wmo) kunnen hier gebruik van maken, maar dan voor de grote schoonmaak. Dit meldt de Gemeente Breda. 
Om dit mogelijk te maken, ontvangt de gemeente in 2015 en 2016 een bedrag van 1,8 miljoen euro per jaar van de rijksoverheid. De proef duurt tot 1 januari 2017. Daarbij geldt echter wel dat wanneer het geld op is, de proef stopt. Landelijk staat deze regeling bekend onder de HHT; Huishoudelijke Hulp Toelage. 
 
In de proef kunnen mantelzorgers huishoudelijke verzorging inkopen bij de aanbieder van hun keuze. Voor Bredanaars die gebruik maken van huishoudelijke verzorging via de maatwerkvoorziening Wmo blijft de maatwerkvoorziening bestaan. Zij kunnen wel een beroep doen op de HHT voor de ‘grote schoonmaak’. Voor 10 euro per uur krijgen zij dan vier keer per jaar (met een maximum van acht uur per keer) hulp.
 
De proef werkt met huishoudcheques, die digitaal kunnen worden aangeschaft (via www.huishoudchequebreda.nl). Daarbij staat één cheque voor één uur huishoudelijke hulp. Er is een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, deze zijn terug te lezen op de website. Tijdens de proef worden gebruikers van de huishoudcheques gevraagd om periodiek een digitale enquête in te vullen om te kunnen bepalen of en in welke vorm er na de proef een vervolg aan gegeven kan worden. Tevens worden er vragen aan mantelzorgers gesteld die gebruikt worden voor het doorontwikkelen van het mantelzorgbeleid. Eind 2015 wordt geëvalueerd of de proef uitgebreid kan worden. Dan wordt bezien of het mogelijk en wenselijk is om de proef open te stellen voor alle Bredanaars.
 
© Nationale Zorggids