Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap__isabella_2420

Via het Opvoedings-/ondersteuningsprogramma wordt door professionals in nauwe samenwerking met ouders kennis opgedaan over kinderen en volwassenen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EMB) en wordt steeds bepaald of de ondersteuning aansluit bij de vraag (wensen en behoeften) van de persoon, waardoor deze zich maximaal kan ontplooien. De erkenningscommissie gehandicaptenzorg heeft geoordeeld dat het programma een effectieve interventie is. Dit meldt Stichting Vilans. 

Onderzoek wijst uit dat werken met het programma leidt tot een betere interpretatie van het gedrag van de persoon met beperkingen door de zorgprofessional én een betere aansluiting van de ondersteuning aan de behoeften van de persoon. De erkenningscommissie oordeelde onder andere dat er een indrukwekkende hoeveelheid aan instrumenten, lijsten en handboeken beschikbaar is en een sterk punt van het programma is dat 'directe medewerkers' na toepassing van het programma minder handelingsverlegen zijn. Het programma is ontwikkeld door Prof. dr. Carla Vlaskamp van de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Dr. Annette van der Putten van de Rijksuniversiteit Groningen, nauw betrokken bij de ontwikkeling van het programma: "Mijn persoonlijke drijfveer is het verbeteren van de kwaliteit van bestaan van personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen door deze groep de juiste ondersteuning te bieden. Wat mij betreft kan dat alleen door hen te beschouwen als personen die ondanks hun beperkingen zich wel degelijk kunnen ontwikkelen en een relatie kunnen aangaan met hun omgeving. Deze aspecten worden alleen bereikt door interdisciplinair en methodisch te werken." 
 
In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (gehandicaptenzorg en ouderenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Pauline Meurs beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.
 
© Nationale Zorggids