Normal_hamer_rechtszaak

Wanneer houders van persoonsgebonden budgetten (pgb's) benadeeld worden door gemeenten die de overgangsregeling niet (geheel) naleven, moet de gemeente in kwestie zich wellicht verantwoorden voor de rechter. Belangenvereniging Per Saldo maakt zich op voor een eventuele rechtszaak tegen gemeenten die tijdens de transitiefase 'foutief' handelen. Dit meldt Gemeente.nu. 

Een woordvoerder van de belangenvereniging heeft laten weten dat Per Saldo bereid is naar de rechter te stappen. Volgens de vereniging zijn er meerdere gemeenten die zich niet aan de overgangsregeling houden. Ook zouden er gemeenten zijn die een te laag pgb-tarief uitbetalen. De gemeente Oegstgeest lapt de regels duidelijk aan haar laars, aldus Per Saldo. Pgb-houders die in 2014 al pgb ontvingen hebben tot 1 januari 2016 recht op hun oude pgb-uitkering volgens de overgangsregeling. De gemeente Oegstgeest heeft deze periode echter ingekort tot 1 april 2015. Inmiddels zou het ministerie van VWS, op aandringen van Per Saldo, de gemeente hier al over terecht gewezen hebben. 
 
Per Saldo probeert nu een duidelijk beeld te krijgen van welke gemeenten de regels aan hun laars lappen. Om hier achter te komen roept zij haar leden op om hun ervaringen te melden. "Zo nodig zullen we samen met gedupeerde budgethouders naar de rechter stappen," stelt de vereniging. Ook gaat de vereniging een enquête houden onder haar leden om de problemen in kaart te brengen. 
 
© Nationale Zorggids