Normal_hersenscan534

Diepe hersenstimulatie betekent bij patiënten met ernstige bewegingsstoornissen een grote vooruitgang, maar er zijn ook vervelende bijwerkingen. Onderzoeker Martijn Beudel doet onderzoek naar een veelbelovende nieuwe techniek waarmee de behandeling wellicht verbeterd kan worden. Dit meldt de Hersenstichting.

Per jaar krijgen zo’n 25 Nederlanders een behandeling met Deep Brain Stimulation (DBS). Het betreft mensen met ernstige bewegingsstoornissen zoals patiënten met parkinson, een tremor of dystonie, bij wie andere behandelmogelijkheden onvoldoende werken. Ofschoon DBS al ruim 25 jaar bestaat is er al die tijd weinig aan veranderd. Patiënten ervaren soms ernstige bijwerkingen zoals spraakproblemen of ze gaan juist minder goed bewegen. Martijn Beugel, neuroloog-in-opleiding in het UMCG, heeft samen met wetenschappers in Oxford en Londen een meer verfijnde manier van stimuleren uitgevonden. Die verbeterde techniek gaat hij nu verder uittesten bij zestien patiënten met parkinson en acht patiënten met dystonie. Beugel hoopt een manier te vinden waarbij de hersens alleen elektrisch gestimuleerd worden op momenten dat de bewegingsstoornissen zich voordoen. Hij gebruikt hierbij een nieuw soort stimulator. 
 
De resultaten met de nieuwe stimulator waren zeer bemoedigend. Meerdere parkinsonpatiënten werden direct na de implantatie van elektroden in hun hersenen met deze nieuwe methode gestimuleerd. Eerst zonder medicatie, vervolgens met. "Zonder medicatie hoefde slechts 45 procent van de tijd gestimuleerd te worden, met medicatie was dat nog maar 15 procent. De behandeling bleek veilig en efficiënt en de patiënten hadden minder bijwerkingen. De stimulatie werkte goed samen met de medicatie. Bovendien was het stroomverbruik een stuk minder, waardoor er minder vaak geopereerd hoefde te worden voor een batterijvervanging."
 
© Nationale Zorggids