Normal_african-bush-elephant-463283_640

Om het basiscontact tussen begeleiders en personen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) te verbeteren is er een nieuwe methode ontwikkeld. 'Vijf Olifanten' bestaat uit coaching, instructies en hulpmiddelen voor begeleiders. Het contact van mensen met EMB verloopt vaak niet vanzelfsprekend. Dit meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. 

De methode heet Vijf Olifanten omdat er vijf olifanten als ezelsbruggen in de methode worden gebruikt. De methode is een coachingsmethode voor de begeleiders. 
 
Het centrale deel van de methode bestaat uit videofeedback. Hierbij bekijkt de instructeur samen met de begeleiders naar videobeelden en wordt er bepaald wat er goed gaat in het contact met de EMB-cliënten en de begeleider en wat beter kan. Hier wordt de feedback gebaseerd op bepaalde waarden die bewezen belangrijk zijn in het contact. De videofeedback volgt op een stuk inleidende theorie. Hierbij leren de begeleiders alles over contact en worden praktische handvatten gegeven over hoe contact gelegd kan worden en onderhouden wordt.
 
Daarnaast zijn er nog verdiepingen mogelijk. Hierin wordt ingegaan op contact en wordt onder meer ingegaan op het reflecteren op de rol van de begeleider en de emoties. De videofeedback en de verdiepende modules wisselen elkaar af. De methode is afgelopen jaar ontwikkeld door Karin de Geeter en Martin Schuurman. De VGN en het Fonds Verstandelijk Gehandicapten maakten het project financieel mogelijk. Meer informatie is te vinden op degeeterenmunsterman.nl. 
 
© Nationale Zorggids