Normal_reuma

Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos heeft een flinke klap moeten incasseren. Farmaceut AbbVie van het bedrijf zou het nieuwe reumamedicijn filgotinib licenseren, maar de deal ketste vorige week op het laatste moment af. Dat meldt de Volkskrant. 

Het medicijn is veelbelovend, omdat het niet geïnjecteerd hoeft te worden maar gewoon als pil in te nemen is. De eerste twee onderzoeksfasen had het geneesmiddel al overleefd en gaat nu de zeer kostbare laatste ronde in richting registratie. AbbVie moest 200 miljoen dollar neerleggen voor deze laatste fase en mag daarom als eerste beslissen of het een licentie op de pil neemt.

AbbVie haakte echter op de laatste dag van de biedingsperiode af. De Amerikanen gaan door met een ander medicijn dat ook de eerste twee onderzoeksfasen overeefde. Galapagos-topman Onno van de Stolpe noemt het andere medicijn van AbbVie veelbelovend, maar de vooruitzichten zijn niet goed genoeg om zelf filgotinib op de markt te brengen. De reumamarkt is simpelweg te groot, zo stelt hij. Van de Stolpe gaat nu op zoek naar een andere farmaceut die het medicijn wil gaan licenseren.

© Nationale Zorggids