Prader Willi Huis (still uit bedrijfsvideo Youtube)

Volgens voormalige en huidige medewerkers van de Friese zorginstelling Prader-Willi Huis worden de gehandicapte bewoners van het huis stelselmatig mishandeld. Ze zouden worden opgesloten, voor straf minder eten krijgen en worden geslagen. Dit meldt Omrop Fryslân.

Volgens de (oud)medewerkers worden de bewoners onder andere geslagen, aan het haar getrokken, de trap op- en afgesleept en krijgen ze voor straf geen of minder eten. Ook wordt melding gemaakt van een voorval waarbij een bewoner van 1.55m. lang voor straf in een zwembad met diepte van 1.80m is gegooid, terwijl zij niet kon zwemmen. Ook zouden de handen van een autistische bewoner met ductape zijn vastgeplakt aan een stoel, omdat ze haar handen niet netjes op tafel had liggen. 
 
De bewoners zelf zouden niet durven spreken over wat er gebeurt, de eigenaar van het huis wil niet reageren op de aantijgingen.
 
Het Prader-Willi Huis werd in 2013 opgericht door een moeder van een dochter met PWS. In de kleinschalige instelling verblijven jongeren en jongvolwassen die lijden aan het Prader-Willi syndroom (PWS), dat zich vooral kenmerkt door een onbedwingbare drang tot eten. Het Prader-Willi Huis staat al sinds juli onder verscherpt toezicht. 
 
© Nationale Zorggids