Normal_darmen

Pepermuntolie, in de vorm van een geregistreerd geneesmiddel, is een effectief middel bij de behandeling van buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid. Bovendien zorgt de behandeling vanwege de milde bijwerkingen voor een betere tolerantiegraad bij ouderen. Pepermuntolie is zowel spierontspannend als pijnstillend bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), stelt professor Brouwers van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat meldt Nieuwsbank. 

Tempocol is het eerste geneesmiddel met pepermuntolie. Door menthol, het hoofdbestanddeel van pepermuntolie, zal de intraluminale druk in de dikke darm sterk verminderen. Brouwers toont in een artikel in Modern Medicine aan dat pepermuntolie effectiever is ten opzichte van spasmolytica of vezels. Hij trekt deze conclusie op basis van een meta-analyse van studies de de afgelopen zeventien jaar zijn uitgevoerd.

In veertien ziekenhuizen in Nederland loopt momenteel een zorgtraject voor PDS-patiënten waarbij tien behandelopties met de patiënt worden besproken. Volgens Brouwers lijkt pepermuntolie voor veel patiënten een belangrijke en veilige keuze als starttherapie. 

© Nationale Zorggids