Normal_reuma

Bijna tachtig procent van de reumapatiënten vertelt niet aan iedereen in hun omgeving over hun aandoening. De helft van de patiënten is selectief in hun openheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds en MetrixLab onder 169 patiënten, meldt NU.nl.

Directe familie is vaak wel goed geïnformeerd. Vrienden en kennissen in iets mindere mate ook, maar collega’s en leidinggevenden zijn duidelijk minder goed op de hoogte. Van hen weet ongeveer één op de vijf van de aandoening van hun werknemer of collega.

Dit komt omdat de aandoening geen rol zou spelen in de omgang met collega's. Een kwart van de ondervraagden wil niet worden gezien als iemand met een ziekte en vindt het niet nodig dat collega’s zich zorgen gaan maken. Zestien procent heeft wel eens spijt van het vertellen over de ziekte, terwijl vijftien procent er liever eerder over had verteld.

Reumafonds-ambassadeur Anita Witzier benadrukt het belang van openheid. "Alleen wanneer je erover praat, kan er iets voor je veranderen. Neem je verantwoordelijkheid en doe een boekje open over wat je wel en wat je niet kan. Over wat je ziekte inhoudt, over de vermoeidheid en de pijn”, zegt zij.

Hoewel reuma over het algemeen onzichtbaar is, kan het toch leiden tot lastige situaties. Het Reumafonds wil met de campagne ‘Boekje open over reuma’ openheid stimuleren.

© Nationale Zorggids