Normal_beperking

PGB-aanbieder Rigtergroep spant een rechtszaak aan tegen VGZ Zorgkantoren. Facturen zouden niet worden betaald en VGZ zou PGB-houders verbieden om begeleiders mee te nemen naar indicatiegesprekken. Ook zouden klanten tijdens gesprekken onder druk worden gezet om geen zorg af te nemen bij de zorgaanbieder uit Nijmegen. Dat meldt Zorgvisie.

Volgens regiodirecteur Monique Neufeglise van Rigtergroep is VGZ Zorgkantoren bezig met een actief ontmoedigingsbeleid richting hen. “We bieden in drie steden woonvoorzieningen en begeleiding aan voor ruim 200 cliënten met een verstandelijke beperking, psychiatrie of verslaving. Vrijwel ieder van hen heeft op een of andere manier problemen met het aanvragen van het PGB bij de zorgkantoren van VGZ, maar ook bij Menzis”, zegt zij. “De professionals die via ons zorg leveren wachten al maanden op betaling.”

Advocaat Gerrit Jan Pulles heeft VGZ Zorgkantoren verzocht om binnen zeven dagen om tafel te gaan met Rigtergroep, anders volgt een kort geding. Hans van Noorden, directeur langdurige zorg bij VGZ, laat weten dat een zorgaanbieder geen direct betrokken belang heeft voor het Zorgkantoor bij het nemen van een besluit omtrent het pgb van een budgethouder. “Dit betekent dat het Zorgkantoor in het algemeen geen gesprek hoeft aan te gaan met een zorgaanbieder, als er tijdens een controle onregelmatigheden in de verantwoording van de budgethouder zijn geconstateerd”, aldus Van Noorden.

© Nationale Zorggids