Normal_declaratie

Zorginstellingen weigeren om inzicht te geven in hun declaratiegedrag. “Wij hebben wel wat beters te doen dan mensen aan het werk zetten om bonnetjes te verzamelen”, verklaarde bestuurder Bas Leerink van het Medisch Spectrum Twente. Dat meldt RTL Nieuws.

Leerink deed deze uitspraak op Twitter in reactie op een bericht van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij vroeg aan haar volgers waarom zorginstellingen niet transparant willen zijn als het gaat om hun uitgaven.

De instellingen zijn niet wettelijk verplicht om mee te werken, maar doen dat over het algemeen wel gewoon. RTL Nieuws doet al langer onderzoek naar het declaratiegedrag en krijgt daarin vooral medewerking van de scholen. Van de 44 MBO-scholen die werden gevraagd om mee te werken, verleenden 32 hun medewerking. In de zorg zijn de cijfers heel anders. Van de 188 aangeschreven instanties, werken er maar vier mee aan het onderzoek.

De burger zou graag willen weten waar hun belastinggeld aan wordt uitgegeven. VVD-Kamerlid Leendert de Lange begrijpt niet waarom men in de zorg niet transparant wil zijn. “Het lijkt me een kleine moeite om die openheid van zaken te geven”, zegt hij. “Dat hoort bij het publieke belang en ook bij de zorg.” Lea bouwmeester van de PvdA zegt vooral heel verbaasd te zijn. “Het hoort bij deze tijd om verantwoording af te leggen over wat je doet.”

© Nationale Zorggids