Logo_download

Dit jaar moeten er tenminste drieduizend arbeidsplaatsen gecreëerd worden bij de overheid voor arbeidsbeperkten. Volgens oud-wethouder Hans Spigt gaat dit niet lukken. Dit meldt Trouw.

De doelstelling vanuit de Participatiewet was dat in de komende tien jaar honderdduizend banen gecreëerd worden voor arbeidsbeperkten, waarvan drieduizend bij de overheid voor 2015. Volgens Spigt is dit te hoog gegrepen. Ongeveer de helft hiervan zal worden gerealiseerd. 
 
Een oorzaak is volgens Spigt de tendens dat overal functies aan het verdwijnen zijn. Dus ook voor arbeidsbeperkten zijn de banen dunner gezaaid. Bovendien is bij gemeenten 80 procent van het laaggeschoolde werk verdwenen of uitbesteed. Daarnaast hebben arbeidsbeperkten een baan nodig die specifiek bij hun behoeften en kunnen past. 
 
In het bedrijfsleven worden de richtlijnen wel gehaald. De groei van de economie is daar eerder merkbaar dan bij de overheid. Sommige gemeenten en provincies laten goede initiatieven zien. Maar het blijft lastig om goede plekken voor arbeidsbeperkten te realiseren.
 
© Nationale Zorggids