Normal_handicap2

Het lukt werkgevers niet om voldoende mensen met een handicap te vinden die de vacatures kunnen invullen. Zij hebben de afgelopen jaren duizenden banen voor hen gecreëerd, maar de vacatures blijven open staan. Dat meldt de NOS. 

"Er zijn maar 5.000 mensen beschikbaar. Je hebt minstens 25.000 tot 30.000 mensen nodig om de huidige vacatures te vullen", zegt Aart van der Gaag van het project 100.000 banen. Hij is door de werkgevers aangesteld om mensen met een handicap aan een baan te helpen. Twee jaar geleden is afgesproken dat werkgevers 100.00 banen creëren voor mensen met een arbeidshandicap.

Dat de vacatures niet worden ingevuld, zou komen door de strenge regels die de overheid opstelt. De doelgroep zou bijvoorbeeld te specifiek afgebakend zijn, waardoor veel mensen niet in aanmerking komen voor een baan. Belangenorganisatie Ieder(in) zegt dat er genoeg mensen zijn, maar als iemand bijvoorbeeld net een te hoog IQ heeft, dan valt diegene al buiten de boot.

Door privacyregels is er bovendien weinig informatie over de werkzoekenden bekend, waardoor het vullen van de vacatures moeilijker is. "We kunnen alleen naam en nummer zien, verder niets", zegt Van der Gaag. "De een is goed in administratie, de ander in schoonmaak. Je moet weten of iemand kan tillen en hoeveel uur iemand kan werken."

Ieder(in) pleit voor een website waar werkgevers en werknemers met elkaar in contact komen en waar de werknemers zelfs kunnen beslissen welke informatie ze openbaar maken.

© Nationale Zorggids