Normal_svb

Nicoly Vermeulen, bestuursvoorzitter van de Sociale Verzekeringsbank, erkent dat het aanvragen van zorggeld voor langdurig zieken en gehandicapten soms onbegrijpelijk is geworden. Ook beweert ze dat bij de uitbetalingen van de pgb's het belang van de burgers uit het oog is verloren. Dit zegt Vermeulen in een interview met NRC. 

Het is voor het eerste dat de bestuursvoorzitter reageert op de problemen die sinds dit jaar spelen bij de SVB. De SVB kende grote betalingsachterstanden sinds zij verantwoordelijk zijn voor het uitbetalen van al het pgb-geld. Hierdoor moesten betrokkenen maandenlang wachten op hun geld en konden zij in sommige gevallen hun rekeningen niet meer betalen.

Vermeulen noemt het proces waar de hulpbehoevenden doorheen moeten ingewikkeld. “Het gaat al een stuk beter, processen lopen beter. Maar, vergeet niet, als het te ingewikkeld is geworden kun je niet 2,5 miljoen betalingen doen. Dat hebben we dit jaar wel gedaan. Sinds de zomer is het betaalproces redelijk op orde. De vraag is nu: kunnen we er een aantal hoepeltjes tussenuit halen?”

Ze beweert dat ze alle problemen niet had kunnen zien aankomen.  “Misschien heb ik onderschat hoe de schakels in die keten wel of niet gingen leveren. Niet alleen de SVB en gemeenten zijn betrokken, maar ook de budgethouder, vertegenwoordigers en organisaties zoals indicatiesteller CIZ en het CAK, dat over eigen bijdrages gaat. Wie had daar dan een totaalbeeld van? Ik kan ook alleen maar vanuit mijn standpunt, mijn deelgebied, monitoren wat ik binnenkreeg. Dit hebben wij niet met zijn allen kunnen overzien.”

© Nationale Zorggids