Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Het kabinet gaat een fusie tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) onderzoeken. Dat schrijft het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Trouw. 

De brief is een reactie op een uitgebreide evaluatie van onderzoeksbureau Panteia naar het verstrekken van uitkeringen van beide organisaties. Mochten de SVB en het UWV gaan fuseren, dan zouden er volgens topambtenaren miljoenen worden bespaard. Dit komt omdat de partijen dezelfde doelgroep hebben en bovendien op soortgelijke wijze werken.

De SVB lag het afgelopen jaar hevig onder vuur. De overheidsinstantie kende grote betalingsachterstanden sinds zij verantwoordelijk is voor het uitbetalen van al het pgb-geld. Hierdoor moesten betrokkenen maandenlang wachten op hun geld en konden zij in sommige gevallen hun rekeningen niet meer betalen. Tot op de dag van vandaag zijn nog niet alle problemen opgelost.

Dat het kabinet toch een fusie overweegt, is opmerkelijk. Panteia beweert in het rapport namelijk dat een fusie geen goed idee is. Het bureau stelt dat de taken nu helder zijn: SVB doet de volksverzekering en het UWV de werknemersverzekeringen. "Er is geen duidelijke reden waarom SVB en UWV zelfstandig zouden moeten blijven, maar gezien een recente geschiedenis van veel en ingrijpende wijzigingen ligt het niet voor de hand om nu naar een fusie te streven”, aldus de opstellers van het rapport. Een fusie zou volgens hen veel geld en energie kosten.

Het kabinet trekt een andere conclusie uit het rapport. “De onderzoekers vragen zich af, overigens zonder hieraan aanbevelingen te verbinden, of het UWV en SVB samengevoegd kunnen worden. In 2017/2018 onderzoeken wij wat de voor- en nadelen zijn van een samenvoeging van het UWV en de SVB.” 

© Nationale Zorggids