Normal_gehandicapten

Via speciale gehandicaptenbanen wil de overheid zeker 100.000 mensen met een handicap aan het werk krijgen in het reguliere bedrijfsleven. Echter is dat streven nog lang niet behaald en is er nog ruimte voor verbetering. Dit meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). 

Gehandicapten met een afstand tot de arbeidsmarkt zouden via speciale banen makkelijker een baan moeten kunnen vinden, zo was het doel van de overheid. Hoewel er zeker mensen geholpen zijn met het creëren van de banen, wordt er nog niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden.

Werkverkenner Sven Romkes vindt dat er nog te weinig contact is met de doelgroep. Hierdoor weten bedrijven niet goed wat een bepaalde handicap inhoudt, en welk effect dit heeft op de werkfunctie van een werknemer. Volgens Romkes is ook de wetgeving niet eenduidig over de werknemers die onder het Sociaal Akkoord en de gehandicaptenbanen vallen. “Bedrijven nemen iemand in dienst met een arbeidsbeperking, maar deze valt niet altijd onder de normen.” Volgens hem zou iedereen met een arbeidsbeperking moeten meetellen, of die beperking nu klein of groot is, en fysiek of mentaal.

Het UWV zou ook een betere rol kunnen spelen in het begeleiden van gehandicapten naar een reguliere baan. Vooralsnog geeft het UWV enkel informatie over de beperking van een kandidaat. Werkgevers willen juist informatie over het opleidingsniveau, werkervaring en CV van een mogelijk nieuwe werknemer. Hierdoor ligt de drempel voor een werkgever veel hoger om iemand met een arbeidsbeperking uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Het UWV is bezig om dit proces te verbeteren zodat het streven van 100.000 gehandicaptenbanen gerealiseerd kan worden.

© Nationale Zorggids