Normal_normal_help-rolstoel_duwen__bomen

Sinds 2015 zijn gemeenten ervoor verantwoordelijk mantelzorgers te voorzien van een blijk van waardering. Gemeenten vullen deze waardering op diverse manieren in, zo meldt Mezzo.

De meest voorkomende vorm van waardering is een geldbedrag of cadeaubon variërend van 25 euro tot 200 euro. Sommige gemeenten geven een cadeautas of organiseren een activiteit. Er zijn ook gemeenten die nog geen invullen hebben gegeven aan de mantelzorgwaardering terwijl ze hier vanaf 2015 wel verantwoordelijk voor zijn en budget voor hebben ontvangen. Uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorg Panel blijkt dat mantelzorgers het liefst een financiële bijdrage ontvangen. Vooral omdat 90 procent van hen extra kosten maakt doordat zij mantelzorger zijn.

Om voor mantelzorgwaardering in aanmerking te komen, verschilt per gemeente. In de ene gemeente moet je minimaal 21 jaar oud zijn en een andere gemeente stelt de eis dat een mantelzorger minstens een jaar lang acht uur of meer per week zorg moet hebben verleend.

Er zijn veel mantelzorgers die hun waardering niet ophalen. Dit is deels te wijten aan de beperkte informatievoorziening van de gemeenten, maar ook omdat er mensen zijn die zichzelf niet als mantelzorger zien. Een belangrijke taak van de gemeente is het informeren en waarderen van de mantelzorger. Maar niet alle mantelzorgers ontvangen een waardering of voelen zich daadwerkelijk gewaardeerd. Mezzo is van mening dat gemeenten zich meer moeten inzetten voor de mantelzorger door ze beter te informeren over de waardering. De organisatie zet zich dit jaar samen met de VNG in om deze waardering te vergroten. 

©Nationale Zorggids