Normal_normal_help-rolstoel_duwen__bomen

De Tweede Kamer stemde gisteren in met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Als ook de Eerste Kamer instemt met het verdrag dan moeten openbare gebouwen er vanaf 1 januari 2017 voor zorgen dat ze toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), vond het een historische dag, zo meldt de belangenorganisatie. 

“Nederland erkent nu dat mensen met een beperking er volledig bij horen”, jubelt de directeur. “Dat ze het recht hebben om op alle terreinen mee te doen. Ze moeten gelijke kansen krijgen om te werken, leren, reizen, recreëren enzovoort. Dat betekent dat er veel moet veranderen. Want de maatschappij sluit mensen met een beperking nog op veel manieren uit. Nederland wordt vanaf nu echt van iedereen.”

Soffer vindt dat elke organisatie zich er bewust van moet zijn dat er ook klanten zijn die een beperking hebben en dus minder makkelijk een gebouw binnen kunnen komen. Ook voor hen moeten deze plaatsen toegankelijk zijn, vindt ze. “Daarbij wordt natuurlijk wel redelijkheid in acht genomen. Van een kleine ondernemer kan je minder vragen dan van een groot bedrijf. Maar hoe dan ook, over enkele jaren moet toegankelijkheid vanzelfsprekend zijn.” 

© Nationale Zorggids