Normal_tweede_kamer

De VVD en PvdA konden het gisteren niet eens worden over de regels waar zorgverzekeraars zich aan moeten houden bij het verstrekken van een persoonsgebonden budget (pgb). Gisteren vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over het pgb, echter werd deze 's avonds afgebroken. Dat meldt RTL Nieuws.

Bijna de gehele Tweede Kamer, waaronder de PvdA, vindt dat zorgverzekeraars pgb-verzoeken te vaak afwijzen. Hierbij gaat het met name om aanvragen waarbij iemand niet een wijkverpleegkundige, maar een vriend of buurvrouw als ondersteuning wil. Om deze reden wil de Tweede Kamer extra regels hiervoor in de Zorgverzekeringswet (Zvw) vastleggen.

Hoewel de VVD overtuigd is van het nut van het pgb, denkt de partij niet dat deze regels een meerwaarde zullen hebben. Zorgverzekeraars hebben volgens de partij een zorgplicht, waardoor ze al voor een goede uitvoering van het persoonsgebonden budget moeten zorgen. VVD-kamerlid Sjoerd Potters meent dat de extra regels maatwerk onmogelijk maken, terwijl dat juist zo belangrijk is bij het pgb.

“Als je zorg nodig hebt, wil je wel grip hebben op je eigen leven, over wie er aan je lijf komt en hoe laat je opstaat. Juist voor zorg aan je lijf is het belangrijk dat je er zelf over gaat. Dat kan met een pgb. Na een jaar ervaring met pgb door zorgverzekeraars weten we dat we dingen beter moeten regelen”, zegt Otwin van Dijk van de PvdA.  

Staatssecretaris van Rijn van VWS wil eerst dat onderzoek uitwijst wat er misgaat met het pgb, daarna is het volgens hem pas verstandig om de extra regels vast te leggen. 

©Nationale Zorggids