Normal_elektrische_rolstoelen_sport

Het gebruik van beweegvormen waarbij kracht en conditie worden getraind, lijken een positief te hebben op de gezondheid van mensen met een lichamelijke handicap. Uit een rapport van NIVEL blijkt dat er bij sportorganisaties, trainers en begeleiders tevens voldoende bruikbare kennis aanwezig is om mensen met een lichamelijke handicap te ondersteunen bij het sporten, zo meldt het onderzoeksbureau NIVEL.

Het rapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS, gaat in op het kabinetsbeleid waarin staat dat een passend lokaal en regionaal sportaanbod gerealiseerd moet worden. Om dit te realiseren zijn er investeringen nodig van de overheid en sportaanbieders. Het is daarom belangrijk om te weten wat sport en bewegen doet voor mensen met een lichamelijke beperking en wat zij moeten doen tijdens het sporten om positieve resultaten te behalen.

Mensen met een lichamelijke beperking hebben vaak te maken met verminderde spierkracht en verminderde coördinatie of balans. Door sport en beweging wordt dit positief beïnvloed. Ook algemene gezondheidsproblemen, zoals een verminderde conditie, worden met beweging verbeterd. Het ministerie van VWS vindt het ook belangrijk om het op gevoelsniveau in te steken. Zo mag sporten voor iemand met een lichamelijke handicap ook gewoon leuk zijn, of kan sport worden uitgevoerd om zo mee te doen als volwaardig lid van de maatschappij. NIVEL gaat deze aspecten verder onderzoeken.

Het onderzoeksbureau beveelt het aan om uit te gaan van de mogelijkheden en niet de beperkingen van iemand met een handicap. “Trainers moeten goed overleggen met de sporter zelf wat hij/zij wil, kan en mag, en welke hulp gewenst is. Waarschijnlijk is een sportaanbod 'in de buurt' niet voor ieder tupe handicap haalbaar, en kan soms beter worden ingezet op goede regionale voorzieningen en bijpassende vervoersregeling”, zegt onderzoekster Chantal Leemrijse.

Het rapport van NIVEL geeft praktische tips en aanbevelingen. Deze zijn verzameld via relevante (sport)organisaties. Ook heeft het bureau trainers, begeleiders en zorgverleners gevraagd om hun ervaringen te delen. Het rapport bevat tevens aanbevelingen voor beleidsmakers en sportaanbieders om het sporten met een handicap verder te stimuleren. 

©Nationale Zorggids