Normal_politiek_debat_tweede_kamer

De uitkomst van het debat over het persoonsgebonden budget (pgb) is teleurstellend voor de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen besloten om geen extra regels vast te leggen in de Zorgverzekeringswet (Zvw), maar enkele criteria in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) op te nemen. Dat meldt Zorgvisie. 

Alle partijen, op de VVD na, vonden dat pgb-verzoeken nog te vaak worden afgewezen door zorgverzekeraars en wilden extra regels vastleggen in de Zvw. De PvdA sloot zich uiteindelijk aan bij de VVD wat resulteerde in een compromis. De PVV is verontwaardigd en ook Groen Links is niet tevreden. “Ik heb er een katerig gevoel aan overgehouden. Nog geen week geleden waren we het er allemaal, op de VVD na, mee eens dat de cliënt meer regie moet krijgen en 1,5 voor het debat hoor ik dat de PvdA onder mijn amendement uit is”, zegt Linda Voortman van Groen Links. Ze vreest ervoor dat er uiteindelijk geen AMvB komt, want zo stellen dat coalitiepartijen “er kán een AMvB komen”. Er zijn zorgverzekeraars die van twee derde van de mensen met pgb, een herindicatie afwijzen. De zorg is echter niet veranderd, maar slechts verplaatst naar een andere wet. Voortman vindt het risicovol dat de partijen het nog even aankijken en pas in het uiterste geval criteria vastleggen.

De PvdA heeft aangegeven dat de Kamer invloed heeft op de inhoud van de AMvB, maar diverse partijen zijn daar sceptisch over. De ChristenUnie wacht af wat er uiteindelijk geregeld zal worden. “Nu moeten we nog maar afwachten wat er precies geregeld gaat worden voor de budgethouders en blijft er onzekerheid bestaan. We zullen vóór de wet stemmen, maar bij nadere wetgeving moet nadrukkelijk uitgegaan worden van een toegankelijk, flexibel en toereikend pgb”, aldus Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Het is nog niet duidelijk wanneer de AMvB klaar is. Groen Links verwacht dat het nog even duurt. Eerst komt de monitor van de Nza, het duurt een paar maanden voordat daarover gesproken wordt. Vervolgens duurt het enkele maanden voordat de AMvB is opgesteld, maar waarschijnlijk hebben de zorgverzekeraars hun polissen tegen die tijd al vastgesteld, denkt Linda Voortman. De partijen vrezen voor een verloren jaar. 

©Nationale Zorggids