Normal_uwv_logo

In een oproep van de vakbond van UWV-artsen Novag staat dat Wajongers die kunnen werken, in de toekomst hun uitkering kunnen kwijtraken. Alle Wajongers worden momenteel herkeurd. Als blijkt dat ze kunnen werken, verliezen ze 5 procent van hun uitkering. Echter staat in de oproep dat UWV-artsen van plan zijn om hen over twee jaar nogmaals te keuren en de uitkering misschien helemaal stop te zetten. Dat meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (Ango) naar aanleiding van een bericht in Trouw. 

In de oproep die Trouw in handen kreeg staat dat verzekeringsartsen het niet goed vinden dat mensen die in staat zijn om te werken toch een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. “We kunnen en moeten een heronderzoek plannen na 1 januari 2018. Vanwege maatschappelijke en ethische motieven. En vanwege onze zorgplicht waar we tuchtrechtelijk op aanspreekbaar zijn”, aldus de vakbond.

Op verzoek van staatssecretaris Jetta Klijnsma worden alle Wajongers herbeoordeeld. De uitkering wordt niet stopgezet als blijkt dat iemand kan werken, er wordt slechts op de uitkering gekort. Toch zorgt de huidige herbeoordeling ook voor veel onrust. Naar verwachting zijn er ongeveer 60.000 Wajongers met (gedeeltelijke) arbeidsvermogen. Wajongers kunnen dit jaar of volgend jaar opgeroepen worden door een UWV-arts. Als het aan Novag ligt worden ze in 2018 weer opgeroepen. “De politiek heeft dan wel besloten dat de huidige herbeoordelingsoperatie geen gevolgen mag hebben voor bestaande uitkeringsrechten. Na afronding van de herindeling mag dat wel”, luidt de brief. Dit wordt ook erkend door het ministerie van sociale zaken. Het is onduidelijk hoeveel Wajongers tegen die tijd hun uitkering kunnen verliezen. 

©Nationale Zorggids