Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Afgelopen vrijdag kondigde staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid aan dat hij het persoonsgebonden budget (pgb) in de langdurige zorg wil vervangen voor zorg in natura, daar waar dat mogelijk is. Veel pgb-houders vrezen voor het einde van het pgb in de zorg. Dit meldt Zorgvisie.

Van Rijn wil dat bij pgb-gefinancierde kleinschalige wooninitiatieven het aanbod ook beschikbaar is voor zorg in natura. Niet iedereen wil de verantwoordelijkheid van een pgb, daarom gaat de staatssecretaris hierover in gesprek met zorgaanbieders en zorgkantoren. Samen moeten ze dit soort initiatieven omzetten naar zorg in natura. Zo wordt deze specifieke zorg ook beschikbaar voor mensen zonder zorgbudget. Daarbij leert de reguliere zorg van dit soort initiatieven, verwacht Van Rijn.

Zorgkantoor VGZ is al gestart met een pilot waarbij tientallen pgb's zijn overgezet naar zorg in natura. De zorgverzekeraar ontkent dat de afschaffing van het pgb de achterliggende gedachte is. Het kantoor heeft een overeenkomst gesloten met een stichting die wooninitiatieven biedt aan dementerende ouderen. Tachtig procent van de de klanten die eerder een pgb hadden, krijgen inmiddels zorg in natura. Maar dit betekent niet het einde van het pgb. “Ik begrijp dat die gedachte op kan komen bij mensen, maar toegang tot het pgb in de Wet langdurige zorg (Wlz) bij bij wet gegarandeerd. Dit initiatief is bedoeld voor mensen die graag kleinschalige zorg willen maar niet de regie kunnen voeren over een pgb”, zegt VGZ-woordvoerder Jaap de Bruijn. Deze specifieke zorg is vaak alleen toegankelijk voor pgb-houders, door dit op een andere manier in te vullen wordt het voor iedereen toegankelijk.

Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, houdt de vinger aan de pols. De organisatie is bij het ministerie geweest om over het plan van Van Rijn te praten en gelooft dat het puur om de toegankelijkheid van kleinschalige wooninitiatieven in de Wlz gaat. “Dus van een geheime agenda om het pgb om de zeep te helpen is geen sprake. Overigens herkennen wij ons niet in berichten dat tachtig procent van de huidige pgb-houders in de Wlz eigenlijk zorg in natura zouden willen hebben”, aldus Per Saldo-directeur Aline Saers. De organisatie begrijpt de argwaan van de pgb-houders gezien de huidige ontwikkelingen rondom de toegang tot het pgb in de Zorgverzekeringswet. Daarom houden ze ook het nieuwe plan van Van Rijn nauwlettend in de gaten. 

©Nationale Zorggids