Normal_geld_omgekeerd

Twee op de tien zorggebruikers bij wie het overgangsrecht is afgelopen, kan een onaangename rekening voor de eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening verwachten. Met name mensen met een (boven)modaal inkomen kunnen een aanzienlijk bedrag verwachten. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Het overgangsrecht voor mensen die vorig jaar onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten zorg ontvingen is per 1 januari afgelopen. Zij zijn nu aangewezen op het gemeentelijk tarief voor een Wmo-voorziening en het gemeentelijk eigen bijdragebeleid. Daarom zal de prijs voor velen van hen fors stijgen. Vorig jaar steeg de eigen bijdrage al met een derde toen de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten verviel. Met een eventuele verhoging van de uurtarieven, lopen de kosten nog meer op. Zo zijn de uurtarieven voor de specialistische begeleiding in sommige gemeenten al gestegen tot bijna 80 euro. Door deze stijgingen in de eigen bijdrage zien mensen af van zorg of overwegen ze om ervan af te zien. Zorgbehoevenden hebben vaak de puf niet om hun situatie bij de gemeente uit te leggen.

Staatssecretaris Martijn van Rijn van Volksgezondheid en de Kamer vinden het onacceptabel dat er zorgmijding plaatsvindt door de hoge eigen bijdrage. Ze willen nog niet ingrijpen, maar onderzoeken eerst hoeveel Wmo-gebruikers daadwerkelijk afzien van zorg door de hoge eigen bijdrage en wat de gevolgen hiervan zijn.

©Nationale Zorggids