Normal_politiek_debat_tweede_kamer

SP en CDA willen een debat met staatssecretaris Van Rijn over het overgebleven geld in het Wmo-budget van gemeenten. De andere partijen in de Tweede Kamer vinden dit echter niet nodig en menen dat de kwestie binnenkort aan de orde komt tijdens een regulier algemeen overleg over de zorg. D66 vind het te vroeg om over het geld te discussiëren of erover te oordelen. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

SP-Kamerlid Renske Leijten wilde met het debat meer inzicht krijgen over de exacte besteding van de zorgbudgetten van de gemeenten, maar D66 vindt een discussie hierover te voorbarig. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp is er nog te veel onduidelijkheid, ook omdat gemeenten veel facturen uit 2015 nog niet hebben ontvangen.

Gemeenten zouden evengoed ruimte moet krijgen om te schuiven met hun budgetten binnen de gedecentraliseerde taken. “We moeten niet denken in potjes. Geld dat over is op de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) moeten gemeenten kunnen overhevelen naar de jeugdzorg, mochten daar tekorten zijn”, zegt Bergkamp. Ook kan dit geld gebruikt worden voor innovatie in het sociaal domein. Want als dat niet gebeurt, dan komt er nooit vernieuwing denkt het D66-Kamerlid.

Een discussie over de overschotten is volgens Bergkamp geen probleem, maar deze moeten eerst op lokaal niveau plaatsvinden. Daarna is een landelijk onderzoek pas gegrond. Als het gelijk na bekendmaking gebeurt of binnen een jaar na de decentralisaties, dan wordt het principe van de decentralisaties teniet gedaan. Ook geven deze nieuwe cijfers nog geen indicatie van het zorggebruik of wat er überhaupt nodig is in de jeugdzorg, aldus Bergkamp. 

©Nationale Zorggids