Normal_copyright_stockfreeimages_rolstoel_parkeerplaats

Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland en MIND Platform Psychische Gezondheid zijn een nieuwe meldactie gestart. De actie ‘Werk: stand van zaken medio 2017’ moet antwoord geven op de vraag hoe mensen met een beperking of chronische ziekte hun werksituatie ervaren. De samenwerkende partijen hopen hiermee meer duidelijkheid te krijgen over hoe zij werk vinden, knelpunten die zij ervaren en verbeterpunten. Dat meldt Ieder(in). 

De vragenlijst is voor mensen met een chronische ziekte, lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, psychische aandoening of een andere (langdurige ziekte). Wie de vragenlijst invult moet momenteel werk hebben, op zoek zijn naar werk of gestopt zijn met werken (maar wel werkzoekend). Gepensioneerden hoeven de vragenlijst niet in te vullen.

Vragen gaan over de werksituatie, knelpunten die men tegenkomt bij het vinden of hebben van werk, maar ook dingen die goed gaan.  Ook wordt er gevraagd naar de invloed van werk hebben of werkloos zijn op het leven. De meldactie waardeert ook ideeën om knelpunten op te lossen. Het invullen van de vragenlijst is te vinden via de website van Ieder(in), de Patiëntenfederatie of MIND.

Met dit onderzoek willen de organisaties aan de politiek en werkgevers laten zien waar chronisch zieken en mensen met een beperking tegenaan lopen. Juist nu de overheid samen met de werkgevers heeft gezegd aan het werk te gaan met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, aldus de partijen. Daarin staat dat het belangrijk is dat iedereen mee kan doen, ook op het werk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids