400 miljoen euro aan baten als overheid mensen met beperking aan baan helpt

Belangenorganisaties Cedris en Divosa pleiten voor een overheidsbijdrage om mensen met een beperking aan een betaalde baan te helpen. Onderzoek van advieskantoor Berenschot toont aan dat dit de samenleving enkele honderd miljoen euro scheelt aan bijstand, zorgkosten en meer. Dit meldt Trouw.

Als een werknemer met een beperking niet het minimumloon kan verdienen, is door de werkgever een loonkostensubsidie aan te vragen bij de gemeente. Het loon van de werknemer wordt daarmee aangevuld tot het minimumniveau. Helaas zitten veel arbeidsbeperkte mensen nog steeds zonder baan. Volgens Cedris zou een Rijksbijdrage dit probleem oplossen én flink kunnen besparen op bijstandsuitkeringen. Mensen met betaald werk maken bovendien minder zorgkosten, hebben een betere kwaliteit van leven en dragen ze bij aan de economie.

400 miljoen euro aan maatschappelijke baten

Hiervoor zou volgens de organisatie voor sociale werkbedrijven en Divosa (vereniging voor gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein) structureel 250 miljoen euro vrijgemaakt voor moeten worden. Ongeveer 40.000 mensen die nu van de bijstand leven zouden hiermee aan een baan kunnen komen. De overheidsinvestering zou 400 miljoen euro aan maatschappelijke baten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky