Normal_13854611470014_1

(Novum) - Amsterdammers roken, drinken en blowen meer dan mensen in andere plaatsen van Nederland. Ook hebben ze vaker ernstige psychische klachten en zijn ze vaker eenzaam dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de GGD.

Van de volwassen Amsterdammers rookt 28 procent. Het landelijk gemiddelde is 23 procent. De afgelopen jaren zijn bovendien meer mannen en jongvolwassenen tussen de 19 en 34 in Amsterdam gaan roken. Ruim honderdduizend Amsterdammers (zeventien procent) drinken te veel alcohol. Onder hen zijn 44 duizend probleemdrinkers.

Eenzaamheid is een groeiend probleem in de stad, blijkt verder uit het onderzoek. Elf procent van de volwassen Amsterdammers is zeer eenzaam. Dat zijn zo'n 65 duizend mensen. 45 duizend Amsterdammers (zeven procent) kampen met ernstige psychische klachten en ongeveer evenveel hebben het laatste jaar aan zelfmoord gedacht.

Aan het onderzoek, dat de GGD iedere vier jaar doet, werkten 7200 volwassen Amsterdammers mee. Ze vulden een vragenlijst in over hun lichamelijke en psychische gezondheid, leefgewoonten en zorggebruik.