Normal_depressief

Mensen met een depressie lopen een verhoogd risico om de komende periode te overlijden dan mensen zonder een depressie. Dat schrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in een artikel in het American Journal of Psychiatry, zo meldt Medical Facts. 

De onderzoekers voegden de gegevens van 1,8 miljoen personen uit bijna 300 studies samen. Van die 1,8 miljoen mensen hadden er bij de eerste meting 135.000 een depressie. De kans om bij de tweede meting overleden te zijn was ongeveer 1,5 maal hoger bij de mensen die depressief waren dan bij mensen zonder een depressie.

Zelfs bij de studies waarbij tien jaar of langer na de eerste meting gekeken werd of mensen overleden waren, was het effect van depressie nog duidelijk zichtbaar. De onderzoekers toonden ook aan dat het verhoogde risico om te overlijden niet hoger is bij bijvoorbeeld hartpatiënten of mensen met kanker, iets dat wel eerder verondersteld werd.

De oorzaak van het verhoogde overlijdensrisico is niet duidelijk. Bij mensen die depressief zijn komt weliswaar vaker suïcide voor, maar het aantal suïcides is te klein om de verhoogde kans te verklaren. Mogelijk speelt een rol dat mensen met een depressie vaker roken en moeilijker stoppen met roken, dat zij minder bewegen, ongezonder eten en meer alcohol drinken. Ook houden zij zich minder goed aan de voorgeschreven medicatie.

VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers: 'Deze studie toont nog eens aan dat depressie een belangrijke aandoening is die niet alleen veel voorkomt, maar ook ernstige gevolgen kan hebben voor de patiënten die eraan lijden. Goede behandeling en preventie zijn dan ook zeer belangrijk voor deze patiënten, hun familieleden en voor de samenleving als geheel.'

© Nationale Zorggids