Normal_dsm-5_v_logo

Vandaag wordt het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van de vijfde editie van het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5) aan de beroepsvereniging van psychiaters uitgereikt. Dat gebeurt op het 42ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

De Nederlandse vertaling van het complete handboek komt een jaar na het verschijnen van de Amerikaanse versie. Met de Nederlandse versie van het handboek kunnen psychiaters in Nederland nu ook aan de slag met het herziene classificatiesysteem. In DSM-5 worden internationale afspraken beschreven over welke symptomen horen bij een bepaald ziektebeeld.

Volgens de NVvP geeft de DSM-5 een actuele weergave van wetenschappelijke inzichten en kennis uit de wereldwijde praktijk. De vereniging van psychiaters is positief over het scherpere onderscheid dat in de nieuwe DSM wordt gemaakt tussen ziekte en gezondheid. Hiermee moet het aantal gevallen van overdiagnose omlaag gaan.

Het risico op over-diagnostiek en medicalisering is wereldwijd een veelgehoord bezwaar op het handboek. Volgens de beroepsvereniging NVvP berust veel van deze kritiek op misverstanden over wat DSM-5 is en de manier waarop het gebruikt wordt. Voorzitter Aartjan Beekman: 'Classificatie wordt vaak verward met diagnostiek. Met de DSM kunnen we betrouwbaar de symptomen van patiënten rangschikken. Zo'n classificatie is nuttig, maar het is géén diagnose. Psychiatrische diagnostiek gaat in op de oorzaken en betekenis van een ziekte en is bedoeld om te helpen bij de keuze van een passende behandeling. We starten pas met behandeling na gedegen diagnostiek', aldus Beekman.

© Nationale Zorggids