Normal_zebrapad_zebra

Mensen die regelmatig controleren of hun handen schoon zijn of zich tot vervelens toe afvragen of ze het gas wel uit hebben gedraaid zijn niet alleen. Uit een internationaal onderzoek is gebleken 94 procent van de mensen regelmatig ongewenste overheersende gedachten of impulsen hebben. Dat meldt Gezondheidsnet.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de gedachten, beelden en impulsen die kenmerkend zijn voor een obsessieve compulsieve stoornis bij heel veel mensen voorkomen. Aan bijna 800 studenten in dertien landen werd gevraagd naar ongewenste gedachten, variërend van 'Heb ik de deur op slot gedaan' tot 'Wil ik iemand iets aandoen.' De studie is gepubliceerd in het Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders.

Volgens hoofdonderzoeker Adam Radomsky laat het onderzoek zien dat het hebben van dwangmatige gedachten niet zo'n probleem is. 'Het gaat erom wat je er mee doet', aldus Radomsky. 'En dat is belangrijk voor de cognitieve en gedragstherapie die we gebruiken bij mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS).'

Juist de bevestiging dat dit soort gedachten heel normaal zijn, kan helpen om patiënten te verzekeren dat ze niet anders zijn dan anderen. Radomsky: 'De meeste mensen die gedachten krijgen om van het balkon te springen, zullen zichzelf vertellen dat het een slecht idee is. Mensen met OCS zullen eerder denken dat ze zelfmoordneigingen hebben. Patiënten hebben vaak meer van dit soort gedachten en die maken hen verdrietig. Het feit dat ze deze gedachten hebben is echter niet zo anders dan bij andere mensen', aldus de onderzoeker.

© Nationale Zorggids